המדריכים

אודי אורון

נשוי ואבא לשלושה. מפתח תוכנה, מדריך וחובב טבע.

מוטי זר כבוד

מפתח תוכנה ומדריך. משלב ידע, סבלנות וחיוך להדרכות בלתי נשכחות.

???

את/ה?

אוהב/ת להדריך?
מעוניינ/ת להצטרף?
יש לנו עמוד דרושים!

על אודות

10x.org.il הוא מיזם שהוקם ומופעל על ידי אודי אורון. להלן ראיון עם אודי:

אודי שלום! ספר לנו קצת על עצמך ועל 10x.

שלום שלום!

שמי אודי. אני עוסק במחשבים ותכנות מגיל צעיר - ואת הידע שלי צברתי בלמידה עצמית, מתוך אהבה לעולם המרתק של מחשבים, תוכנה ואינטרנט.

חוץ מללמוד נושאים חדשים ולפתור בעיות, אני אוהב גם ללמד, ובשל הצורך הגבוה למפתחים מוכשרים בתעשיית התוכנה בישראל, הקמתי את מיזם 10x.org.il. בתחילת דרכו המיזם התמקד בתוכניות הכשרה למפתחים בתחילת דרכם. בהמשך המיזם התרחב וכיום הוא כולל צוות קטן של מדריכים עם זיקה גבוהה לעולם הפיתוח והחינוך. אנו עוסקים בהכשרה וליווי של מפתחים מתחילים ומתקדמים בחברות וכן משתפים פעולה עם מספר גופים בהפעלת תוכניות הכשרה למפתחים מתחילים.

בהכשרות שאנחנו מעבירים ניתן דגש מיוחד להשתתפות פעילה של כל המשתתפים באמצעות תרגול ככלי המרכזי בהכשרה, ללימוד עמוק של הטכנולוגיות דרך אינספור הדגמות ולליווי אישי למשתתפים בהכשרות.

רגע, אבל מה זה 10x?

מדי כמה שנים עולה מחדש הדיון במושג מעורר המחלוקת "10x developer" או "10x engineer".

מושג מיתי זה מתאר מפתח תוכנה מוביל, שיכולתו הטכנולוגית, הארגונית ותרומתו לחברה עולה על תרומתו של צוות פיתוח שלם ("כמו עשרה אנשים").

על פי הפולקלור, בשנת 1975 שני צעירים אמריקאים בשם ביל גייטס ופול אלן החליטו לעזוב את האוניברסיטה, ולנסות לכתוב ולמכור תוכנה. הם קראו במגזין על מחשב אישי חדש בשם Altair ויצרו קשר עם החברה שיצרה אותו, וקבעו פגישת הדגמה עם מנכ"ל החברה בכדי להציג תוכנת BASIC שרצו למכור. למעשה, לא רק שהם עדיין לא פיתחו מוצר כזה, לא היה להם אפילו מחשב Altair בכדי לבדוק אם התוכנה עובדת. מכשולים אלה לא הפריעו להם, והם הצליחו בכל זאת לפתח את המוצר תוך מספר שבועות (באמצעות סימולציה על מחשב אחר שהיה בכלל שייך לאוניברסיטה), ופאול אלן עלה על טיסה בכדי להציג את המוצר, כשבכיסו סרט מנוקב המכיל את התוכנה עבור מעבד 8080. במהלך הטיסה אלן נזכר ששכח להוסיף קטע קוד קריטי בכדי שהתוכנית תעבוד, אך הוא הצליח לכתוב אותו עד הנחיתה, ורק במהלך ההדגמה עצמה ראו גייטס ואלן הפעם הראשונה שהתוכנה אכן עובדת על ה-Altair. באותה שנה ההכנסות של החברה, שקיבלה בהמשך את השם מיקרוסופט, עמדו על מיליון דולר.

אינני יודע אם אלן אכן חורר את הנייר, או רק רשם את הקוד והזין אותו בדרך אחרת כשהגיע לפגישה, אבל מה אתם חושבים שהיה קורה אילולא הספיק אלן להכין ולתקן את התוכנה בזמן הנדרש? תוכלו לקרוא עוד על סיפור זה כאן.

ואכן, עבור חברת סטרטאפ מבוססת טכנולוגיה, הימצאותו של מפתח תוכנה כזה בצוות העובדים היא לעיתים ההבדל בן הצלחה וכשלון. חברות רבות מכירות בתופעה זו, ומכירה בחשיבותם של מפתחים מסוג זה. הכרה זאת מעלה שאלות רבות כמו: כיצד מאתרים מפתחים כאלו? כיצד מגייסים אותם ודואגים לכך שישארו ויפעלו למען החברה? וכמובן, כיצד מתגמלים עובד שעושה עבודה של חמישה או עשרה אנשים אחרים? השאלה שמעניינת אותי היא..

...רגע, רגע, אתה טוען שאתה 10x developer?

בהחלט לא. למרות שיש לי את הרקע הטכנולוגי והיכולת הנדרשת ללמוד וליישם טכנולוגיות חדשות במהירות, לצערי אני לוקה בתסמונת מוכרת שמפתחים נוספים גם סובלים ממנה: אני מעדיף ללמוד, וללמד אחרים מאשר להתמקד רק בפיתוח תוכנה (יש ימים בהם אני אני מרגיש שאני מפתח 0.1x). מצד שני, תכונות אלה מקנות לי יתרון אדיר ביכולת שלי ללמד, לדחוף ולפתח אנשים אחרים.

למעשה אני לא ממש אוהב את המושג "10x developer" מכיוון שהוא בעיני די מתנשא ואפילו חצוף.

אפשר להמשיך?

כן, אז מה זה 10x בעיניך?

השאלה שמעניינית אותי היא: האם וכיצד אפשר להכשיר מפתחים מצוינים כאלו?

החלטתי ששמו של המיזם לא נגזר ישירות מהמושג "10x developer", אלא מתהליך ההעצמה שהמתלמדים יעברו במסלול ההכשרה: בפרק זמן קצר ומוגבל אנו מנסים להרחיב, לשפר, ולהזניק קדימה את המשתתפים, להעניק להם את המירב בכדי שיזכו בהרבה כישורים חדשים, ידעו לעשות דברים שאפילו לא שמעו עליהם לפני כן.

ומכאן - המושג 10x - מתייחס דווקא לתהליך ההעצמה של המתלמדים.

תודה רבה, נשמע מעניין. איך אפשר לשמוע עוד?

אשמח מאוד לשוחח איתכם באופן אישי - אני מזמין אתכם לפנות אלי בכתובת udi@10x.org.il ואחזור אליכם בהקדם.

להתראות בהכשרות!

אודי